Това вероятно се дължи на кварцетина и хлорогеновата киселина в зърната,

...
Това вероятно се дължи на кварцетина и хлорогеновата киселина в зърната,
Коментари Харесай

Кръвното спада с увеличаване на чашите кафе до 4 на ден

Това евентуално се дължи на кварцетина и хлорогеновата киселина в зърната, допускат откриватели от университета в Болоня
Кафето е една от най-популярните питиета в света и в последните години неговата консумация се свързва с позитивно влияние върху организма - изключително във връзка с сърдечносъдовото здраве, диабет вид 2 и редица невродегенеративни и чернодробни болести.

Сега екип италиански лекари от университетската болница в Болоня, Италия, отиват по-далече в положителните оценки за него, като дават данни за резултата от изпитите чаши върху артериалното налягане.

Оказва се, че хората, които пият 2 чаши кафе дневно, и тези, които употребяват над 3, имат по-ниско систолно артериално налягане (наричано разговорно горно) от тези, които изобщо не използват напитката. Подобни трендове се следят и за периферното пулсово и аортното налягане на хората, включени в изследването - почти еднакъв брой мъже и дами на сходна възраст и с съвсем идентичен брой хипертоници измежду тях. В плана, управителен от президента на Италианското сдружение по хранителни добавки проф. Ариго Цицерон, са взети поради 4-годишни клинични оценки за метода на живот и питателните привички, тютюнопушенето и настоящите лекарствени лекувания, антропометрични измервания, измервания неподвижен на кръвното и сърдечната периодичност плюс 12-канална електрокардиограма.

Изследователите откриват, че систоличното кръвно налягане “има наклонност да понижава ” с увеличение на броя на употребяваните чаши. От обявата им в сп. “Нутришън ” се вижда, че тези участници в изследването, които пият една чаша дневно, записват приблизително 1 мм живачен дирек (mmHg) по-ниско от хората, които не пият кафе, до момента в който хората, които употребяват 2 чаши, имат с 5,2 mmHg по-ниско горно налягане.

Учените също оповестяват, че хората, изпиващи 3 чаши, записват междинен спад от 5 mmHg. Като цяло тези, които са консумирали повече от 3 чаши, са посочили приблизително с 9,7 mmHg по-ниска стойност спрямо хората, които не пият кафе.

Изследователите не споделят, че това намаляване е идеалната цел. Перфектното е крайните стойности да остават под 120/90.

Когато горната стойност трайно трансферира 140, към този момент се счита за хипертония.

Неотдавнашен огромен метаанализ на наблюдателни надлъжни изследвания с общо над 12 млн. участници заключава, че има нелинейна защитна връзка сред дълготрайната консумация на кафе и сърдечносъдовите събития. По-точно наклонността е удобна за пиещите приблизително 3,5 чаши дневно спрямо тези без консумация. Подобни данни бяха доказани неотдавна и измежду американци.

Въпреки че кафето покачва кратковременно кръвното, в дълготраен проект не била открита такава взаимозависимост.

В проучванията, които съпоставят резултатите от кафе със и без кофеин, няма разлика във въздействието върху кръвното. Това допуска, че кофеинът самичък по себе си не е главният определящ фактор за резултата на кафето върху здравето. Изглежда, крайният безпристрастен или позитивен резултат на напитката се дефинира от нейните биоактивни съединения. По-специално хлорогеновата киселина, която е най-концентрираният полифенол в кафеените зърна и чиято бионаличност е обратнопропорционална на времето за печене, се счита за едно от главните съединения, виновни за евентуалния резултат на кафето за намаление на кръвното. На второ място способства съдържащият се в зърната кверцетин.

Други изследвания обаче не поддържат изводите за протективна роля на кафето. Медиците остават разграничени по тематиката, като предизвестяват, че несъразмерните количества кафе могат да увредят сърцето.

Европейската организация за сигурност на храните дефинира като подходяща за множеството възрастни дневна доза от 400 мг кофеин, които човек получава от към 4 чаши кафе. Въпреки това самостоятелната сензитивност към кофеина варира - за някои са безпроблемни и 6 и повече чаши дневно, а други се усещат нервни след 1 или 2.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР